#4 Veldsla & winterpostelein

Gepubliceerd op 14 februari 2024 om 16:53

Vandaag een korte, groene note! Want sinds anderhalf jaar werk ik met veel plezier mee in een moestuin. Ik vind het ontzettend leuk om meer te weten te komen over wat wij eten en de manier waarop het groeit. En als heuse groen(te)e-influencer deel ik het graag met jullie!

De tuin is nu - zoals je je wel voor kunt stellen - vrij leeg. Aan het eind van de herfst hebben we de meeste bedden (zo noem je de stroken grond waar je op plant en zaait) leeg gemaakt voor de winter, maar er zijn wat planten die ook in de winter groeien!

Twee voorbeelden daarvan zijn veldsla en winterpostelein, de groenten waar we nu dus letterlijk nog de vruchten (lees: de blaadjes) van plukken. 
Veldsla zal je wel kennen. Een slasoort die in de herfst gezaaid kan worden en dus doorgroeit in de winter! Want - zo heb ik geleerd - het bevat een stofje, een soort natuurlijk anti-vriesmiddel, waardoor het in tegenstelling tot andere slasoorten een paar graden onder nul kan overleven. Met wortelt(tjes) en al er uithalen en vooral even góéd afspoelen om zand in je sla te voorkomen!

Winterpostelein kende ik nog niet, maar groeit dus ook in de winter. Gezaaid in de herfst en langzaamaan ontstond er een mooi, groen bed van plantjes! Lekker in de stamppot of sla en ontzettend gezond :)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.