Rooswhatsapploos #2 Het besluit.

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 15:00

Ik lig die maand - we hebben het over april 2023 - voor de zoveelste keer overbelast op bed. De 'gewone' wereld waarin je doet wat hoort en wat nou eenmaal de gang van zaken is, lijkt ver weg en het idee om Whatsapp van mijn telefoon te halen speelt weer op. Natuurlijk is Whatsapp niet de enige reden dat ik nog vaak overbelast ben, maar ik wil nog steeds geloven dat het voor mij voor een energiesluipende, constante ruis zorgt. 

Deze applicatie is zo'n groot onderdeel geworden van ons persoonlijke leven. We kunnen heel de dag door met elkaar communiceren, overleggen en in verbinding staan. Ik weet dat dit persoonlijk is, maar dat is dus ook precies de reden waarom Whatsapp voor mij niet werkt(te). Alles komt hier samen: belangstellende vragen, datumprikkers, screenshots, poll-lijsten, betaalverzoekjes, foto's, de punten-die-we-niet-moeten-vergeten-om-te-bespreken-als-we-elkaar-weer-zien en ga zo maar door. Hierdoor komt er heel de dag door van alles op me af. En vaak ook nog eens onbewust. Zonder er over na te denken heb ik de app vaak alweer geopend. 

Om erachter te komen of een leven zonder Whatsapp me goed zal doen, zit er maar één ding op. Ik kijk nog even welke groepen ik allemaal ga verlaten (lekker dramatisch). Over het individuele contact maak ik me niet zo'n zorgen. Sms'en/bellen/kaartjes sturen: ik ga er vanuit dat ik en mijn familie en vriendinnen elkaar wel weten te vinden. Maar die groepen is wel een dingetje. Werk, familie, vriendinnen, sport: al je contacten zijn tegenwoordig samengebracht in whatsappgroepen. Wat gebeurt er als ik daar geen onderdeel meer van ben?*

En toch. De nieuwsgierigheid wint. Mijn afscheidsberichtje heb ik zo geschreven. Ik hoef alleen maar op verzenden te drukken. En dat deed ik.

Wat er gebeurt: ik word overspoeld met reacties!?

WORDT VERVOLGD!

 

 

 

 

 

* Dit is overigens niet de enige onzekerheid die ik had bij dit besluit. Voor wie benieuwd is naar de rest van mijn overwegingen: 
- Ga ik niet teveel informatie missen? Hoe kom ik aan de informatie die via Whatsapp wordt besproken? Geeft het me dan juist niet meer onrust als ik al die berichten mis?
- Hoe bevalt het om alleen via bel, sms en mail bereikbaar te zijn? Zou de stroom aan vragen en informatie zich niet gewoon hiernaartoe verplaatsen? 
- Hoe gaan anderen reageren? Zouden ze een oordeel hebben, me raar vinden of irritant dat ik het anders doe dan de rest?
- Is het niet asociaal naar mijn omgeving? Wat als zíj met mij een foto, linkje o.i.d. willen delen? Het is mijn keuze, maar het heeft ook invloed op de mensen om mij heen. 


Waarom ik het wel wil doen: 
- Doel: erachter komen waar je tegenaan loopt. Kunnen we écht niet zonder? 
- Doel: meer met mijn aandacht in het hier-en-nu in plaats van in de niet-fysieke, online wereld. 
- Doel: directe(re) communicatie, zonder al teveel ruis. 


Volgende week de reacties op mijn gekke besluit! 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.